Promocje
Eco cosmetics Emulsja na słońce SPF 50
Eco cosmetics Emulsja na słońce SPF 50
81,99 zł 72,99 zł
szt
Pulpe de Vie Płyn micelarny dwufazowy Bio
Pulpe de Vie Płyn micelarny dwufazowy Bio
37,99 zł 31,99 zł
szt
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Czarnuszka – złoto faraonów 0

Czarnuszka (Nigella Sattiva), inaczej czarny kminek – zwany także złotem faraonów – jest niezwykłą rośliną, znaną od tysiącleci ze swych leczniczych wartości. Egipcjanie, słynący ze stosowania wysokorozwiniętych metod leczenia, bardzo cenili sobie małe, czarne nasiona tej rośliny. Sięgały po nią nawet Kleopatra i królowa Nefretete. Legenda głosi, że Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę ze złotem faraonów, która miała chronić go przed wszelkim złem po śmierci. W tych powiastkach jest jednak ziarenko prawdy, bowiem kilkaset badań, przeprowadzonych do dnia dzisiejszego, wykazało drogocenne właściwości czarnuszki.

czarnuszka

Aktualnie stosowanie czarnuszki w celach leczniczych i kosmetycznych przeżywa prawdziwy renesans. To prawdziwe bogactwo naturalnych składników, zamknięte w małych ziarenkach. Olej z czarnuszki, otrzymywany z tłoczenia nasion czarnuszki siewnej, pełni rolę przeciwutleniacza, który stabilizuje i chroni nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy, wchodzące w skład błon komórkowych, przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników.

Zawierającemu ponad 100 różnych substancji aktywnych olejkowi przypisuje się między innymi działanie: przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze, rozkurczowe, przeciwobrzękowe, przeciwpasożytnicze, przeciwnowotworowe, odtruwające, uspokajające i immunostymulujące (wspomagające pracę układu odpornościowego). Zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka i przynosi ulgę w przypadku symptomów refluksu żołądkowo-przełykowego. Reguluje poziom cukru we krwi, przyspiesza gojenie ran i chroni nerki i wątrobę przed uszkodzeniami. Działa kojąco na układ nerwowy, ma właściwości antydepresyjne, uspokajające i przeciwlękowe. A to bez wątpienia nie wszystkie właściwości tej cudownej rośliny.

Wszechstronna czarnuszka ma właściwości lecznicze, ozdobne, kulinarne i kosmetyczne – stosowana jest w produkcji leków, ale również jako kwiat ozdobny na rabatach, jest także rośliną miododajną, bywa wykorzystywana jako składnik lub przyprawa w kuchni, a ponad to w różnych kosmetykach oraz perfumach.

czarnuszka w kosmetykach naturalnych

Czarnuszka jest głównym składnikiem aktywnym pasty do zębów Eco cosmetics, płynu do płukania jamy ustnej Eco cosmetics oraz mydła aleppo Najel.

W produktach tych stosowany jest najwyższej jakości olej z czarnuszki, pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych.

 Wiele osób przekonało się już o cudownych właściwościach czarnuszki. 

olej z czarnuszki w kosmetykach naturalnych

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl